Второ място за София в Индекса за оптимално ползване на водата на Economist Impact

Второ място за София в Индекса за оптимално ползване на водата на Economist Impact

Класацията е в международно проучване с още 50 града от всички краища на планетата


13.01.2022

София е на второ място за Западна и Източна Европа и на шесто място в света по Индекс за оптимизиране на водата (The 2021 Water Optimisation Index), изпреварвайки градове като Лондон и Копенхаген.

Класацията показва доколко успешно градовете осъществяват нужните политики, каква е изградената инфраструктура и какви мерки се предприемат за оптимизиране на ползването на водните ресурси.

Целта на Индекса е всеки краeн потребител да ползва безопасна, достъпна и надеждна вода, както и да послужи за обмен на добри практики между градове, които посрещат различни предизвикателства, но успяват да постигнат добър напредък, благодарение на местни решения и политики.  

Докладът и изработването на Индекса са изготвени от Economist Impact, част Economist Group.

Линк към оригиналния доклад тук.

Проучването обхваща 47 количествени и качествени показателя, разделени в три подкатегории – надеждност, достъпност и устойчивост.

В общата класация от всички 51 градове София се нарежда на шесто място, но заема четвърто в подкатегорията „Надеждност“ (Reliability) с 94.9 точки и седмо в категорията „Достъпност“ (Accessability) с 90.7 точки. В тези две групи българската столица изпреварва градовете Лисабон, Мадрид, Париж, Лос Анджелис и др.

София е и сред първите пет и по процент на свързаност на населението към ВиК мрежата. Столицата на България е четвърта след Истанбул, Франкфурт и Мелбърн.

Изследването разкрива интересни зависимости, свързани с питейната вода, нагласите на обществата за употребяване на рециклирана вода, корелацията между благосъстоянието и качеството на водата и др.

Констатациите  в глобалното изследване на уважаваната група за икономически анализи и информация Economist отразяват ежедневната оперативна дейност и методичните инвестиции във ВиК инфраструктурата на столицата  от „Софийска вода“ като част от Веолия, както и продължаващите подобрения на услугите от 2010 г. насам.

Мястото на София в изследването е в съзвучие с новината, че Групата Веолия  запазва  втора позиция в класацията на най-добрите международни компании от водния ютилити сектор в Индекса за устойчивото развитие на Дау Джонс с резултат 82 от сто 100 възможни точки. (Индексът Дау Джонс измерва представянето на водещи компании на Нюйоркската фондова борса в четири ключови сектора).  Това е петият път, в който Веолия е в челните позиции на престижната класация.

Групата Веолия се стреми да бъде компания-еталон за екологична трансформация. С близо 179 000 служители по света Групата проектира и предоставя решения, които са едновременно полезни и практични за управлението на услуги в сферата на водите, енергията и преработката на отпадъци. Чрез дейностите в тези три допълващи се направления, Веолия помага за разработването на възможности за достъп до ресурси, опазването на съществуващите ресурси и възобновяването им. През 2020 г. Групата Веолия осигури водоснабдителни услуги на 95 млн. души, канализационни услуги – на 62 млн. души, произведе близо 43 млн. мегаватчаса енергия и и обработи 47 млн. тона отпадъци. Веолия Енвиронман (чиито акции се търгуват на борсата Paris Euronext: VIE) регистрира консолидирани приходи от 26.010 млрд. евро през 2020 г.  www.veolia.com

Още новини
Нови съоръжения оптимизират пречистването на отпадъчните води в София

Нови съоръжения оптимизират пречистването на отпадъчните води в София

С двете новооткрити инсталации на СПСОВ „Кубратово“ се покриват последните екологични изисквания на Европейския съюз

„Софийска вода“, част от Веолия, обявява конкурс за екожурналистика

„Софийска вода“, част от Веолия, обявява конкурс за екожурналистика

Приемат се материали във всички журналистически жанрове

Лабораторни специалисти на „Софийска вода“ обучиха свои колеги от страната по нови изисквания за изследване на водата

Лабораторни специалисти на „Софийска вода“ обучиха свои колеги от страната по нови изисквания за изследване на водата

Биолозите на Лабораторно-изпитвателния комплекс на „Софийска вода“ обучиха свои...

Нова услуга на „Софийска вода“ за собственици и ползватели на басейни

Нова услуга на „Софийска вода“ за собственици и ползватели на басейни

 „Софийска вода“, част от Веолия, вече предлага на своите клиенти възможност за...