Alt text
Водата в София пътува две години, докато стигне до чешмите в домовете ни
„Софийска вода“ участва в няколко образователни инициативи по случай Световния ден на водата на 22 март

22.03.2021

➢ „Ценим водата“ е мотото на тазгодишния Световен ден на водата, под егидата на ООН
➢ „Софийска вода“, част от Веолия, и Центърът по компетентност „Clean and Circle” организират среща-дискусия, посветена на научните решения за опазване на водата
➢ Детският научен център „Музейко“ ще разкаже на най-малките за кръговрата на водата и нейното значение


На влялата се в язовир “Искър“ вода са ѝ необходими поне 2-3 години, за да премине от язовира и да продължи към пречиствателните станции за питейна вода, преди да стигне до чешмите на софиянци. Този и още много други интересни факти и иновативни решения за опазване на водата ще бъдат разкрити на научна дискусия, която „Софийска вода“, част от Веолия, съвместно с Центъра по компетентност „Clean&Circle” организират по повод Световния ден на водата – 22 март. 
Учени от водещи университети в страната и практици от ВиК оператора ще представят различни научни предизвикателства и модерни практически решения за съхраняването на жизненоважния ресурс. Дискусията на тема „Пет научни решения за водата“ ще се проведе онлайн, на 23 март 2021 г. от 15 ч., и ще бъде отворена за всички. Изследователи от Софийския университет ще представят резултати от работата си върху иновативни технологии за чиста вода, а от УАСГ ще обобщят практическите ползи от въвеждане на кръгови решения във ВиК системите, в резултат на проведен мащабен анализ. „Софийска вода“, част от Веолия, ще сподели подробности за две модерни технологии, които внедрява през последната година в процесите на пречистване на питейните и отпадъчните води.

На самия празник – 22 март, от 17.30 ч., младите изследователи ще могат на живо, от Facebook страницата на детския научен център „Музейко“, да научат за пътя на водата, както и интересни факти за нея – като например как се е появила на земята, колко вода е нужна на хората, колко течност могат да изпият камилите наведнъж и др.
„Софийска вода“, част от Веолия, осъзнава своята отговорна роля да пази всяка капка вода, да работи за оползотворяването на природните ресурси и да бъде истински защитник и приятел на околната среда. Затова организираме и подкрепяме различни инициативи, с които да помогнем на децата да ценят водата, а с науката да открием онези работещи решения, които ще позволят да съхраним водата чиста и за бъдещите поколения. Този мост, който правим между бизнеса – науката – младото поколение е единствено с цел да обединим повече хора в името на опазването на водата“, коментира Васил Тренев, изпълнителен директор на „Софийска вода“, част от Веолия. 

Тази година ООН отбелязва Световния ден на водата под мотото „Да ценим водата“/„Valuing water“, напомняйки, че все още над 2,2 млрд. души, близо 29% от населението на Земята, нямат достъп до безопасна питейна вода. По данни на последния доклад на организацията за водата*, от 2015 година само с 4% се е увеличила ефективната употреба на водата.  Световният ден на водата се отбелязва от Обединените нации от 1992 г. насам, а целта е да се насочи вниманието към ценността на водния ресурс и нуждата от опазването му.

* UN-Water SDG 6 Summary Progress Update 2021 : SDG 6 — water and sanitation for all
https://www.unwater.org/publications/summary-progress-update-2021-sdg-6-water-and-sanitation-for-all/

 

Още новини
„Софийска вода“ проведе консултация с потребителите за Бизнес план 2022-2026

„Софийска вода“ проведе консултация с потребителите за Бизнес план 2022-2026

„Софийска вода“, част от Веолия, проведе отворена консултация с потребителите...

Софийска вода, част от Веолия, възстанови нормалната работа на столичния биореактор

Софийска вода, част от Веолия, възстанови нормалната работа на столичния биореактор

Екип на „Софийска вода“, част от Веолия, извърши първа по рода си профилактика...

Центърът за обслужване на клиенти на „Софийска вода“ в „Люлин“ е с нова локация