В деня на водата „Софийска вода“ направи дигитална разходка из невидимия воден свят на града

Само за ден под краката ни изтича отпадъчна вода с количество, равно на близо 160 олимпийски басейна


22.03.2022

Умни сензори, рециклиращ водата камион и хидравлично моделиране на канализацията на града показаха специалистите на „Софийска вода“, част от Веолия, в рамките на първата част от двудневното си онлайн събитие по случай Световния ден на водата, който отбелязваме на 22 март всяка година.

 „(Не)видимата вода под нас: Дигитална разходка“ е името на онлайн срещата, която събра на едно място професионалисти от водния оператор, учени от УАСГ и Центъра по компетентност „Clean&Circle” и широката общественост, за да покажат често забравяния, а толкова важен и голям воден свят, криещ се под краката ни.

Участниците направиха „жива“ демонстрация на дигиталната трансформация в канализацията на столицата и новите технологии, които се внедряват в София. Освен виртуална разходка из подземията на София, бяха разкрити и „враговете“ на канала – предмети и вещества, които нямат място, но често се откриват там. Нерядко канализационните екипи се натъкват на изхвърлени големи предмети като гуми, тръби, колички, килими, които затрудняват пътя на водата под нас. С температурни сензори за контрол и смарт дюзи с камери за почистване „Софийска вода“, част от Веолия, успява да улови бързо подобни запушвания, проблемни предмети и критични зони в подземната инфраструктура.

Наблюдението на съоръженията става възможно и чрез компютърни модели на мрежата. По време на събитието специалисти от ВиК оператора демонстрираха как може да се направи компютърна симулация на движението на водата в канала във всяка част на столицата и да се предвиди къде би могла да възникне аварийна ситуация, преди тя действително да се е случила. Част от иновациите са към проекта Digital Water City, в който водните дружества, опериращи в София, Париж, Берлин, Копенхаген и Милано са се обединили и са разработили 15 дигитални решения, с които да помогнат за подобряване на водната и канализационната инфраструктура на континента и по-ефективното бъдещо управление на водата в градовете.

„Процесът по управление на водата в градска среда включва всеки аспект от водния цикъл – от добиването, пречистването и доставянето на питейна вода до потребителите, до последващото събиране и обработване на вече използваната вода. Ние се отнасяме отговорно към водния ресурс във всеки етап от процеса, влагаме много усилия и инвестираме в модерни технологии за отвеждането и пречистването на отпадъчната вода, за да можем да я върнем отново чиста в околната среда. Изключително щастлив и горд съм, че имаме толкова млади, способни и амбицирани екипи, които не спират да влагат уменията си в подобрението на мрежата на София“, коментира Веселин Димитров, зам.-директор „Отвеждане и пречистване на отпадъчните води“ в „Софийска вода“.

Темата за ефективното управление на отпадъчните води е изключително важна в световен мащаб, защото нарастването на населението и урбанизацията водят до натрупването на все по-големи количества замърсена вода. Канализационната инфраструктура, особено в Европа, е подложена на много сериозно експлоатационно натоварване. Само в София през канализационната мрежа минават средно 350 000 куб.м. отпадъчни води, което се равнява на капацитета на около 160 олимпийски басейна. Това изисква нови и комплексни подходи и модерни решения за събиране и управление на отпадъчните води. Неслучайно тази година мотото на ООН за Световния ден на водата е „Groundwater – Making the invisible visible“ – „Подземната вода – Да направим невидимото видимо!“.

Събитието, организирано от „Софийска вода“, част от Велоия,  „(Не)видимата вода под нас: Дигитална разходка“ продължава и утре, 23.03.2022г., от 11:00 до 13:00 ч. с нови интересни решения за контрол на дъждовете в града, иновативни проекти от Берлин, Париж и Милано. То е със свободен достъп за всички желаещи и ще се проведе в онлайн платформата Zoom без предварителна регистрация – на https://us02web.zoom.us/j/83327030334

Може да видите повече във видеото.

 

Още новини
Лабораторни специалисти на „Софийска вода“ обучиха свои колеги от страната по нови изисквания за изследване на водата

Лабораторни специалисти на „Софийска вода“ обучиха свои колеги от страната по нови изисквания за изследване на водата

Биолозите на Лабораторно-изпитвателния комплекс на „Софийска вода“ обучиха свои...

Нова услуга на „Софийска вода“ за собственици и ползватели на басейни

Нова услуга на „Софийска вода“ за собственици и ползватели на басейни

 „Софийска вода“, част от Веолия, вече предлага на своите клиенти възможност за...

„Софийска вода“ – най-одобряваният от клиентите доставчик на комунални услуги

„Софийска вода“ – най-одобряваният от клиентите доставчик на комунални услуги

Дигиталните канали на „Софийска вода“ продължават да печелят популярност и доверие

Пътниците на летище София вече пълнят бутилки с вода от "умни” чешмички 

Пътниците на летище София вече пълнят бутилки с вода от "умни” чешмички 

Три нови чешми за питейна вода вече са на разположение на пътуващите през...