В деня на водата „Софийска вода“ направи дигитална разходка из невидимия воден свят на града

Само за ден под краката ни изтича отпадъчна вода с количество, равно на близо 160 олимпийски басейна


22.03.2022

Умни сензори, рециклиращ водата камион и хидравлично моделиране на канализацията на града показаха специалистите на „Софийска вода“, част от Веолия, в рамките на първата част от двудневното си онлайн събитие по случай Световния ден на водата, който отбелязваме на 22 март всяка година.

 „(Не)видимата вода под нас: Дигитална разходка“ е името на онлайн срещата, която събра на едно място професионалисти от водния оператор, учени от УАСГ и Центъра по компетентност „Clean&Circle” и широката общественост, за да покажат често забравяния, а толкова важен и голям воден свят, криещ се под краката ни.

Участниците направиха „жива“ демонстрация на дигиталната трансформация в канализацията на столицата и новите технологии, които се внедряват в София. Освен виртуална разходка из подземията на София, бяха разкрити и „враговете“ на канала – предмети и вещества, които нямат място, но често се откриват там. Нерядко канализационните екипи се натъкват на изхвърлени големи предмети като гуми, тръби, колички, килими, които затрудняват пътя на водата под нас. С температурни сензори за контрол и смарт дюзи с камери за почистване „Софийска вода“, част от Веолия, успява да улови бързо подобни запушвания, проблемни предмети и критични зони в подземната инфраструктура.

Наблюдението на съоръженията става възможно и чрез компютърни модели на мрежата. По време на събитието специалисти от ВиК оператора демонстрираха как може да се направи компютърна симулация на движението на водата в канала във всяка част на столицата и да се предвиди къде би могла да възникне аварийна ситуация, преди тя действително да се е случила. Част от иновациите са към проекта Digital Water City, в който водните дружества, опериращи в София, Париж, Берлин, Копенхаген и Милано са се обединили и са разработили 15 дигитални решения, с които да помогнат за подобряване на водната и канализационната инфраструктура на континента и по-ефективното бъдещо управление на водата в градовете.

„Процесът по управление на водата в градска среда включва всеки аспект от водния цикъл – от добиването, пречистването и доставянето на питейна вода до потребителите, до последващото събиране и обработване на вече използваната вода. Ние се отнасяме отговорно към водния ресурс във всеки етап от процеса, влагаме много усилия и инвестираме в модерни технологии за отвеждането и пречистването на отпадъчната вода, за да можем да я върнем отново чиста в околната среда. Изключително щастлив и горд съм, че имаме толкова млади, способни и амбицирани екипи, които не спират да влагат уменията си в подобрението на мрежата на София“, коментира Веселин Димитров, зам.-директор „Отвеждане и пречистване на отпадъчните води“ в „Софийска вода“.

Темата за ефективното управление на отпадъчните води е изключително важна в световен мащаб, защото нарастването на населението и урбанизацията водят до натрупването на все по-големи количества замърсена вода. Канализационната инфраструктура, особено в Европа, е подложена на много сериозно експлоатационно натоварване. Само в София през канализационната мрежа минават средно 350 000 куб.м. отпадъчни води, което се равнява на капацитета на около 160 олимпийски басейна. Това изисква нови и комплексни подходи и модерни решения за събиране и управление на отпадъчните води. Неслучайно тази година мотото на ООН за Световния ден на водата е „Groundwater – Making the invisible visible“ – „Подземната вода – Да направим невидимото видимо!“.

Събитието, организирано от „Софийска вода“, част от Велоия,  „(Не)видимата вода под нас: Дигитална разходка“ продължава и утре, 23.03.2022г., от 11:00 до 13:00 ч. с нови интересни решения за контрол на дъждовете в града, иновативни проекти от Берлин, Париж и Милано. То е със свободен достъп за всички желаещи и ще се проведе в онлайн платформата Zoom без предварителна регистрация – на https://us02web.zoom.us/j/83327030334

Може да видите повече във видеото.

 

Още новини
Ценово предложение на „Софийска вода“ АД за Бизнес план 2022-2026 година

Ценово предложение на „Софийска вода“ АД за Бизнес план 2022-2026 година

В изпълнение на Чл.18 от Наредбата за регулиране на ВиК услугите "Софийска...

Вода без опаковка и за тези, които не могат да си налеят сами

Вода без опаковка и за тези, които не могат да си налеят сами

Екипът на "Софийска вода" се впуска в мисията да помогне на нашите четириноги съграждани в големите жеги

"Софийска вода" проведе консултация с потребителите за бизнес план 2022-2026

"Софийска вода" проведе консултация с потребителите за бизнес план 2022-2026

"Софийска вода", част от Веолия, проведе отворена консултация с потребителите...