“Софийска вода” стартира пълни проверки на сгради с високи Общи нужди

“Софийска вода” стартира пълни проверки на сгради с високи Общи нужди

Дружеството информира кои са най-честите причини за получаване на по-високи сметки за вода на всяко тримесечие


19.08.2024

Във връзка със зачестили сигнали за завишени сметки за консумация на вода в следствие на фактурирани високи общи нужди, “Софийска вода” инициира поетапни проверки на случаите със сгради в режим на етажна собственост (етажна собственост) , с повече от 20 индивидуални имота, в които са изчислени общи нужди над 20% и са фактурирани сумарно над 400 куб.метра вода.

Изготвен е график за поетапна специализирана проверка и установяване на реалните причини за всеки от тях в следващите няколко месеца.  

Към този момент вече са предприети две специализирани проверки  на случаите  в ж.к. Младост 1, бл.40 и кв. „Сухата река“, бл. 18. Анализирани са наличните данни в системата на “Софийска вода” по отношение на коректността на данните на общите водомери и метрологичната им годност. И в двата случая е потвърдена изправността на общите водомери, които са собственост на дружеството и коректността на отчетените по тях данни.

Установени са завишени сметки за вода, следствие на реално изчисление и фактуриране на общи нужди за по-дълъг период назад. В единия случай периодът е 6 месеца, а в другия - 1 година. Причина за това е системно неосигурен достъп от страна на живущите на проверителите от “Софийска вода” до общите водомери на двата блока, както и до голяма част от индивидуалните водомери на клиентите. Това е предпоставка за неточно отразяване на консумацията в различните имоти, а когато е системно в продължение на месеци, след едно успешно извършено отчитане на общия водомер, разликите се фактурират сумарно за целия период.

В подобни случаи, за да се установи точната причина за големи разлики в отчитането, “Софийска вода” следва стриктно установената си процедура, която засяга случаи с установени общи нужди над 20%. Като първа стъпка дружеството изпраща писмено известие до клиентите за установената голяма разлика. След това инициира специализирани проверки на няколко етапа: анализ на съществуващите данни в системата на дружеството, изправността на измервателния уред, собственост на оператора, т.е. общия водомер и след това комплексна физическа проверка на място с пълен обход за реален отчет на имотите в етажната собственост, както и указва съдействие за обследване на техническото състояние на вътрешно-сградната инсталация за наличие на евентуални течове. 

За този последен етап е необходимо пълно съдействие от страна на живущите и осигуряване на 100% достъп до апартаментите. В противен случай, проверката се компрометира и казусът отново остава нерешен.

В резултат на всички тези действия, при доказана неточност в изчислението на общото потребление по вина на дружеството, данните за консумацията на вода на всички засегнати клиенти се коригират в системата на “Софийска вода” и се издават нови коректни фактури. Ако междувременно клиентите са заплатили по-висока сметка, след направената корекция клиентът може да избере да получивземе обратно надплатената сума или тя да бъде усвоена чрез приспадане при бъдещо фактуриране. 

Дружеството с тревога установява, че напоследък подобни случаи не са изключение най-вече в кварталите с високо строителство и голям брой живущи в столицата. От началото на годината до сега са инициирани и проведени 40 подобни проверки. Отделно по изрично изискване от страна на клиенти и с по-ниски общи нужди са направени 303 броя проверки. 

Анализ на резултатите от проверките през годините показва, че възможните причини за формиране на количества Общо потребление са:   
Недобро състояние на вътрешната инсталация и невидими течове по нея;
Ползване на вода в общи помещения и прилежащи площи, за които няма открити партиди;
Неизправни индивидуални водомери - извън метрологична годност или повредени;
Имоти без монтирани индивидуални водомери от страна на живущите и отчитащи се на база; 
Системно неосигуряване на достъп на проверителите до водомерите за отчитане на реални показания;
Декларирани като необитаеми(неизползваеми) обекти, които се ползват/обитават;
Подадени неточни самоотчети от потребителите. 

Припомняме, че формулата за изчисление и фактуриране на дял Общо потребление към фактурите на клиентите на всяко тримесечие е заложена в нормативната уредба (Наредба 4 за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на ВиК системи, както и Общите условия на ВиК дружествата) и е валидна за всички ВиК оператори в страната. 

В следващите няколко месеца “Софийска вода” се ангажира да извърши проверки на всички случаи с установени общи нужди над 20% за своя сметка, съгласно описаните етапи, като апелира за пълно съдействие и отговорно отношение от страна на клиентите си.        

Вижте повече как на практика се начисляват Общи нужди в кратко информационно видео: 
https://www.youtube.com/watch?v=exFln4xVQSg

Още новини
Инвестиционен проект за подмяна на водопровод по бул. „Пейо К. Яворов“

Инвестиционен проект за подмяна на водопровод по бул. „Пейо К. Яворов“

"Софийска вода", част от Веолия стартира проект за подмяна на уличен...

Ценово предложение на "Софийска вода" АД за Бизнес план 2022-2026 г.

Ценово предложение на "Софийска вода" АД за Бизнес план 2022-2026 г.

В изпълнение на чл.18 от Наредбата за регулиране на цените на водоснабдителните...

Можем да помогнем на канала да си върши работата

Основната функция на канала е да отвежда безпрепятствено отпадъчните води към...

"Софийска вода" участва в демонстрационно събитие по случай професионалния празник на българските спасители

"Софийска вода" участва в демонстрационно събитие по случай професионалния празник на българските спасители

Екип "Обследване на големи колектори и теренна дейност" в "Софийска вода"...