Alt text
„Софийска вода“ – с още точки за мониторинг на питейна вода при крайни потребители

01.10.2021

86 са вече точките за мониторинг на питейната вода при крайни потребители, които „Софийска вода“, част от Веолия, тества регулярно. Това са допълнителни точки за контрол на качеството на водата след като тя потече от пречиствателните станции към домовете на хората и са разположени на територията на цялата столица. Актуалната информация за качеството на водата в дадената точка е достъпна за всички потребители и може да се види както в уебсайта на дружеството, така и в мобилното приложение „Моята Софийска вода“.

Ежегодно "Софийска вода"  взима около 2 000 контролни проби от пунктовете за мониторинг по водопроводната мрежа при консуматорите, на които провежда близо 40 000 лабораторни анализа. Този брой надвишава минимума контролни проби, изискван нормативно, с около 20%.

Лабораторно изпитвателния комплекс (ЛИК) на „Софийска вода“ извършва мониторинг на водата по целия й път цялата водопроводна мрежа на града – от водоизточниците, през пречиствателните страници, до крайните потребители. Годишно акредитираната лаборатория извършва прави близо 100 000 анализа на водата по над 100 показателя.

Пълният контрол и отличните физико-химични качества на водата в София я прави подходяща за всекидневна употреба и полезна за нормалното функциониране на клетките в организма.

Т.нар. „мека вода“ в София е благоприятна за всекидневна употреба за всички възрасти, включително малки деца и кърмачета.

Как се тества водата в полеви условия и какво можем да научим за нейния състав ще демонстрира мобилен екип на лабораторията на „Софийска вода“ по време на най-голямото спортно събитие, което Дружеството традиционно подкрепя – Маратона на София. Водният оператор от години е партньор на една от най-мащабните спортни инициативи на столицата, която тази година ще се проведе на 10.10.2021г., на пл. „Княз Александър I“. На място „Софийска вода“ ще разположи мобилна лаборатория, а жителите и посетители на града, участвали в играта ни във фейсбук, ще имат възможност да получат и своите награди. Награди с екологична насоченост очакват и участниците в специалната игра на „Софийска вода“, която ще се провежда на място.

Още новини
VEOLIA: Международна конференция на ООН за климата COP 26

VEOLIA: Международна конференция на ООН за климата COP 26

РЕШАВАМЕ проблемите с климатичните промени чрез ЕКОЛОГИЧНА ТРАНСФОРМАЦИЯ

И тази година "Софийска вода", част от Веолия, подкрепи и участва в Wizz Air Sofia Marathon

И тази година "Софийска вода", част от Веолия, подкрепи и участва в Wizz Air Sofia Marathon

За поредна година „Софийска вода“, част от Веолия, подкрепи най-голямото...

„Софийска вода“ проведе консултация с потребителите за Бизнес план 2022-2026

„Софийска вода“ проведе консултация с потребителите за Бизнес план 2022-2026

„Софийска вода“, част от Веолия, проведе отворена консултация с потребителите...

Софийска вода, част от Веолия, възстанови нормалната работа на столичния биореактор

Софийска вода, част от Веолия, възстанови нормалната работа на столичния биореактор

Екип на „Софийска вода“, част от Веолия, извърши първа по рода си профилактика...