“Софийска вода” ремонтира спешно участък от Десен слатински колектор

“Софийска вода” ремонтира спешно участък от Десен слатински колектор

Взимат се мерки за ограничаване на засегнат участък от река Новачица


14.10.2024

Десен слатински колектор е един от главните канализационни колектори на гр. София, който е приемник за отпадъчните води на кв. “Кръстова вада”, кв. “Витоша”, кв. “Студентски град” и кв.” Дианабад”.
На 07.10.2024 г. „Софийска вода“ АД започна работа по изпълнението на проект „Подмяна на канализационен участък от Десен слатински колектор (ДСК), от ул. „Д-р Любен Русев“ до съществуваща ревизионна шахта при УПИ VIII, кв.1”. Строително-монтажните работи се изпълняват изцяло на територията на МБАЛНП „Свети Наум“.
Проектът предвижда подмяна на участък от колектора, изграждан през 70-те години на миналия век. Бетоновите канализационни тръби се подменят с тръби от стъклопласт. Изпълнението му е свързано с две основни цели: да се подобри проводимостта на колектора, който се претоварва при дъжд, и да се предотврати влошаването на състоянието и разрушаването му, поради тежкия му режим на работа. По този начин се елиминира и рискът от наводнения на териториите, попадащи във водосбора му. 
Подмяната на участъка е спешна и не може да се отлага. Колекторът отвежда отпадъчните води от значително застроена и населена територия на гр. София и компрометирането му може да доведе до критично подприщване и наводнения на прилежащи имоти. В допълнение съществуващото му трасе преминава под административна сграда на територията на МБАЛНП „Свети Наум“ и при евентуално пропадане може да предизвика фатални последствия.
Изпълнението на планираните строително-монтажни работи технически е неизбежно без отстраняване изцяло на водите от колектора, т.е. временно отбиване на отпадъчните води към коритото на р. Новачица. Проектантският екип на “Софийска вода” успя да намери възможност това да не се извършва през целия срок на строителство, а да се ограничи до период от около един месец. Ремонтът от инженерна гледна точка е рисков и при изпълнението е необходимо да се предвидят всички мерки за безопасност на екипите в съоръжението.  
В тази връзка осушаването на участъка за работа се изпълнява на два етапа. Първият е с начало 07.10.2024 г. и включва прехвърляне на водите от колектора в р. „Новачица“ на две места - при дъждопреливник на ул. „Пимен Зографски“ и бул. „Никола Габровски“ и при дъждопреливник на ул. „Лъчезар Станчев“, до 15.10.2024 г. Тогава се очаква вливането на  непречистени води в участъка между двата дъждопреливника, за който сигнализират граждани, да се преустанови. В този период ще бъдат извършени строително-монтажни дейности по канализационната мрежа, които ще дадат възможност за пристъпване към втори етап. В него засегнатата зона от коритото на р. Новачица ще се ограничи. След изпълнението на  втори етап, който приключва в началото на 2025 година,  ще се  възстанови нормалната работа на колектора и отвеждането на водите за пречистване към пречиствателна станция.
За налагащото се спешно отбиване на отпадъчните води са уведомени РИОСВ-София и Басейнова дирекция - Дунавски район. 
 

Още новини
Комисията за енергийно и водно регулиране одобри бизнес плана на “Софийска вода”

Комисията за енергийно и водно регулиране одобри бизнес плана на “Софийска вода”

Дружеството актуализира цените на услугите си от 1 октомври 2024

„Софийска вода“  представи резултати от кампанията си за проверка на случаи с високо общо потребление пред домоуправители

„Софийска вода“ представи резултати от кампанията си за проверка на случаи с високо общо потребление пред домоуправители

На работната среща бяха обсъдени и актуални въпроси в комуникацията между дружеството и представителите на етажната собственост

Центърът за клиенти на “Софийска вода” в ЦУМ преустановява дейност

Центърът за клиенти на “Софийска вода” в ЦУМ преустановява дейност

Два други обекта на водното дружество отварят врати и в събота

Можем да помогнем на канала да си върши работата

Основната функция на канала е да отвежда безпрепятствено отпадъчните води към...