„Софийска вода“ пусна в експлоатация нов метан танк в пречиствателната станция за отпадъчни води

„Софийска вода“ пусна в експлоатация нов метан танк в пречиствателната станция за отпадъчни води

Станцията край Кубратово е второто по енергийна ефективност сред над 2500-те подобни, оперирани от лидера на екологичните услуги Веолия


29.10.2021

През 2021 г. „Софийска вода“, част от Веолия, завърши строежа и въведе в експлоатация нов метан танк, с което увеличи с 25% капацитета за производство на зелена енергия при пречистването на отпадъчни води в столицата. Той е с обем 7000 куб. м (колкото 3 олимпийски басейна) и е проектиран в крак с най-модерните технологии. С това допълнение към технологичния процес се гарантира надеждна ферментация на утайките от отпадъчни води и съответно се очакват по-големи количества биогаз. Преработените утайки ще са с по-високи показатели – по-малко миризми и органични вещества, както и по-компактни като обем.

Основната функция на станцията край Кубратово е да преработва отпадъчните води на милионния град и да връща водата в р. Искър с качества, идентични с  тези на чиста речна вода. Докато този процес тече, се произвежда и електричество, и топлинна енергия чрез стабилизиране на утайките, извлечени от постъпилата вода. Утайките, които се отделят от водата чрез естествени процеси, но забързани от съоръженията на станцията, стигат до метан танковете, в които гният. Докато този процес тече, се отделя биогаз  - метан. Изпуснатият в атмосферата метан предизвиква парников ефект,  тук се превръща в ток и топлинна енергия чрез ко-генерация. След като утайките са стабилизирани в метан танковете, те се обезводняват и в последствие даряват на стопанства за наторяване на технически култури. Полученият тор е богат на фосфор и азот и е благоприятен за отглеждането им. Резултатът е напълно затворен зелен енергиен цикъл без отпадък.

Метан танкът е част от инвестиционната програма на „Софийска вода“, част от Веолия, в рамките на изминалия регулаторен период 2017-2021г. Дружеството инвестира 6 млн. лв. като по този начин я прави един от първите примери за зелен енергиен преход и кръгова икономика у нас.

Съоръжението беше открито от изпълнителния директор на „Софийска вода“ – Васил Тренев и регионалния директор на Веолия за България – Франсоа Деберг. „Откриваме метан танка в момент, когато много се говори за недостиг или висока цена на газа и електричеството. Произвежданият тук ток е достатъчен да задоволи енергийните нужди на станцията и тя е 100% енергийно независима. Ние произвеждаме дори повече, отколкото използва станцията. Разбира се, нашата мечта е цялата компания „Софийска вода“, като част от Веолия, да стане енергийно неутрална и това е една от стъпките от пътя, по който вървим. Следващите ни планове са свързани с изграждане на още един когенератор – в момента имаме три. В този смисъл дружеството, за щастие, не е засегнато от кризата с цените на тока, както немалко от водните оператори, а и цяла Европа“, обясни Тренев.

„Софийска вода“, както всички компании на Веолия по света, изпълнява целта на групата в съответствие с целите за устойчиво развитие на ООН, а именно – екологична трансформация. Това е нашият компас в ежедневните ни дейности. Целта е осъществяването на необходимата ни екологична трансформация в световен мащаб.

Искаме да сме полезни не само за планетата, но и за нашите заинтересовани страни. Вярваме, че сме полезни за София и целта ни за България и нейната столица е да продължим да увеличаваме нашето положително въздействие и да подобряваме непрекъснато услугите си при сериозните предизвикателства, които стоят пред нас като общество.  За нашия партньор – Столична община, ние вярваме, че сме полезни като популяризираме по целия свят столицата с тази водеща инициатива на кръговата икономика, като изтъкваме усилията на София да бъде по-зелен, гъвкав и  устойчив град“, заяви г-н Деберг.

Новият метан танк е една от важните инвестиции в столицата, заяви зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. „От една страна това е екологичен проект, тъй като метанът е един от най-агресивните парникови газови. От друга страна, тук се осъществява възобновяване на ресурсите, както в случая „Софийска вода“ успява да използва метана за производство на електрическа енергия. Сега всички говорим за възобновяеми източни, как в следващите години трябва да се увеличи техния дял в енергетиката на страната и ето тук тя се осъществява. Мисля, че това е изключително добър пример и се надявам да се случи и на други места“, допълни Барбалов.

На станцията край Кубратово се намира и още едно иновативно решение на Веолия – Hubgrade. Това е патентована смарт система за мониторинг в центровете на Веолия. Системата позволява дистанционен мониторинг и управление на съоръженията и процесите в реално време, като по този начин  допринася съществено оптимизира енергийните и текущи разходи на химикали. От друга страна се увеличава ефективността на процесите и съоръженията, както и контролът върху различните звена.

Докато станцията произвежда зелена енергия за нуждите на пречиствателната ни станция, се спестяват и над 61 хиляди тона СО2 емисии годишно. За този проект през 2014 г. „Софийска вода“ получи първия сертификат Gold Standard, а през 2021 г, поднови сертификата по най-новите изисквания на Златния стандарт с акцент върху приноса на проекта върху целите за устойчиво развитие на ООН.

С осъществяването на този затворен производствен цикъл софийската пречиствателна станция през изминалата годинa се нареди в челото на световните класации за ефективност и е убедителен работещ пример за кръгова икономика.     

СПСОВ „Кубратово“ преработва над 350 000 м3 отпадъчни води в денонощие и над 130 млн. м3 на година. Така за над 30 години съществуване станцията е преработила общо над 4 млрд. м3 отпадъчни води или близо 8 пълни обема на основния водоизточник на София - язовир „Искър“.

Още новини
„Софийска вода“ с рекордна инвестиционна програма и дигитални иновации през 2022 г.

„Софийска вода“ с рекордна инвестиционна програма и дигитални иновации през 2022 г.

През тази година е планиран най-големият размер инвестиции за последните 12 години

Данните от изследването на отпадъчни води за Covid-19 също показват спад в разпространението на вируса

Данните от изследването на отпадъчни води за Covid-19 също показват спад в разпространението на вируса

„Софийска вода“ и “CLEAN & CIRCLE” разработиха метод за определянето на SARS-Cov-2 в отпадъчните води на София

Конкурс на водеща европейска акселераторска програма набира иновативни проекти до 3-ти май

Конкурс на водеща европейска акселераторска програма набира иновативни проекти до 3-ти май

Покана към предприемачи, разработващи решения за справяне с недостига на вода в Южна Европа

„Софийска вода“ въведе още един начин за директно плащане на задълженията

„Софийска вода“ въведе още един начин за директно плащане на задълженията

Дружеството е първата компания за комунални услуги в Югоизточна Европа, която предлага плащане на сметките чрез „отворено банкиране“