„Софийска вода“ пусна в експлоатация нов метан танк в пречиствателната станция за отпадъчни води

„Софийска вода“ пусна в експлоатация нов метан танк в пречиствателната станция за отпадъчни води

Станцията край Кубратово е второто по енергийна ефективност сред над 2500-те подобни, оперирани от лидера на екологичните услуги Веолия


29.10.2021

През 2021 г. „Софийска вода“, част от Веолия, завърши строежа и въведе в експлоатация нов метан танк, с което увеличи с 25% капацитета за производство на зелена енергия при пречистването на отпадъчни води в столицата. Той е с обем 7000 куб. м (колкото 3 олимпийски басейна) и е проектиран в крак с най-модерните технологии. С това допълнение към технологичния процес се гарантира надеждна ферментация на утайките от отпадъчни води и съответно се очакват по-големи количества биогаз. Преработените утайки ще са с по-високи показатели – по-малко миризми и органични вещества, както и по-компактни като обем.

Основната функция на станцията край Кубратово е да преработва отпадъчните води на милионния град и да връща водата в р. Искър с качества, идентични с  тези на чиста речна вода. Докато този процес тече, се произвежда и електричество, и топлинна енергия чрез стабилизиране на утайките, извлечени от постъпилата вода. Утайките, които се отделят от водата чрез естествени процеси, но забързани от съоръженията на станцията, стигат до метан танковете, в които гният. Докато този процес тече, се отделя биогаз  - метан. Изпуснатият в атмосферата метан предизвиква парников ефект,  тук се превръща в ток и топлинна енергия чрез ко-генерация. След като утайките са стабилизирани в метан танковете, те се обезводняват и в последствие даряват на стопанства за наторяване на технически култури. Полученият тор е богат на фосфор и азот и е благоприятен за отглеждането им. Резултатът е напълно затворен зелен енергиен цикъл без отпадък.

Метан танкът е част от инвестиционната програма на „Софийска вода“, част от Веолия, в рамките на изминалия регулаторен период 2017-2021г. Дружеството инвестира 6 млн. лв. като по този начин я прави един от първите примери за зелен енергиен преход и кръгова икономика у нас.

Съоръжението беше открито от изпълнителния директор на „Софийска вода“ – Васил Тренев и регионалния директор на Веолия за България – Франсоа Деберг. „Откриваме метан танка в момент, когато много се говори за недостиг или висока цена на газа и електричеството. Произвежданият тук ток е достатъчен да задоволи енергийните нужди на станцията и тя е 100% енергийно независима. Ние произвеждаме дори повече, отколкото използва станцията. Разбира се, нашата мечта е цялата компания „Софийска вода“, като част от Веолия, да стане енергийно неутрална и това е една от стъпките от пътя, по който вървим. Следващите ни планове са свързани с изграждане на още един когенератор – в момента имаме три. В този смисъл дружеството, за щастие, не е засегнато от кризата с цените на тока, както немалко от водните оператори, а и цяла Европа“, обясни Тренев.

„Софийска вода“, както всички компании на Веолия по света, изпълнява целта на групата в съответствие с целите за устойчиво развитие на ООН, а именно – екологична трансформация. Това е нашият компас в ежедневните ни дейности. Целта е осъществяването на необходимата ни екологична трансформация в световен мащаб.

Искаме да сме полезни не само за планетата, но и за нашите заинтересовани страни. Вярваме, че сме полезни за София и целта ни за България и нейната столица е да продължим да увеличаваме нашето положително въздействие и да подобряваме непрекъснато услугите си при сериозните предизвикателства, които стоят пред нас като общество.  За нашия партньор – Столична община, ние вярваме, че сме полезни като популяризираме по целия свят столицата с тази водеща инициатива на кръговата икономика, като изтъкваме усилията на София да бъде по-зелен, гъвкав и  устойчив град“, заяви г-н Деберг.

Новият метан танк е една от важните инвестиции в столицата, заяви зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. „От една страна това е екологичен проект, тъй като метанът е един от най-агресивните парникови газови. От друга страна, тук се осъществява възобновяване на ресурсите, както в случая „Софийска вода“ успява да използва метана за производство на електрическа енергия. Сега всички говорим за възобновяеми източни, как в следващите години трябва да се увеличи техния дял в енергетиката на страната и ето тук тя се осъществява. Мисля, че това е изключително добър пример и се надявам да се случи и на други места“, допълни Барбалов.

На станцията край Кубратово се намира и още едно иновативно решение на Веолия – Hubgrade. Това е патентована смарт система за мониторинг в центровете на Веолия. Системата позволява дистанционен мониторинг и управление на съоръженията и процесите в реално време, като по този начин  допринася съществено оптимизира енергийните и текущи разходи на химикали. От друга страна се увеличава ефективността на процесите и съоръженията, както и контролът върху различните звена.

Докато станцията произвежда зелена енергия за нуждите на пречиствателната ни станция, се спестяват и над 61 хиляди тона СО2 емисии годишно. За този проект през 2014 г. „Софийска вода“ получи първия сертификат Gold Standard, а през 2021 г, поднови сертификата по най-новите изисквания на Златния стандарт с акцент върху приноса на проекта върху целите за устойчиво развитие на ООН.

С осъществяването на този затворен производствен цикъл софийската пречиствателна станция през изминалата годинa се нареди в челото на световните класации за ефективност и е убедителен работещ пример за кръгова икономика.     

СПСОВ „Кубратово“ преработва над 350 000 м3 отпадъчни води в денонощие и над 130 млн. м3 на година. Така за над 30 години съществуване станцията е преработила общо над 4 млрд. м3 отпадъчни води или близо 8 пълни обема на основния водоизточник на София - язовир „Искър“.

Още новини
Нови съоръжения оптимизират пречистването на отпадъчните води в София

Нови съоръжения оптимизират пречистването на отпадъчните води в София

С двете новооткрити инсталации на СПСОВ „Кубратово“ се покриват последните екологични изисквания на Европейския съюз

„Софийска вода“, част от Веолия, обявява конкурс за екожурналистика

„Софийска вода“, част от Веолия, обявява конкурс за екожурналистика

Приемат се материали във всички журналистически жанрове

Лабораторни специалисти на „Софийска вода“ обучиха свои колеги от страната по нови изисквания за изследване на водата

Лабораторни специалисти на „Софийска вода“ обучиха свои колеги от страната по нови изисквания за изследване на водата

Биолозите на Лабораторно-изпитвателния комплекс на „Софийска вода“ обучиха свои...

Нова услуга на „Софийска вода“ за собственици и ползватели на басейни

Нова услуга на „Софийска вода“ за собственици и ползватели на басейни

 „Софийска вода“, част от Веолия, вече предлага на своите клиенти възможност за...