„Само една планета“ събра учени, преподаватели, бизнес, практици, студенти и ученици за Световния ден на околната среда

„Само една планета“ събра учени, преподаватели, бизнес, практици, студенти и ученици за Световния ден на околната среда


07.06.2022

Преди 50 години Световната конференция по опазване на околната среда в Стокхолм се провежда под мотото "Само една планета". Тази година Световният ден на околната среда на 5-ти юни се проведе под същото, но в съвсем различна обстановка - на трескава работа в глобален мащаб на наука, бизнес, развойна дейност, чиято синергия трябва реши тежките екологични дилеми пред живота на Земята.

Това беше и темата на срещата, организирана днес от Центъра за компетентност Clean&Circle (Чисти технологии за устойчива околна среда – води, отпадъци, енергия за кръгова икономика – по ОП Наука и образование за интелигентен растеж). Домакин беше Лесотехническият университет. На нея участваха представители на РИОСВ София (София град, София окръг, Перник и Кюстендил), партньори и участници в проекта, както и асоциирани бенефициенти, които разказаха за осъществени и бъдещи проекти с ефект в кръговата икономика.

С мотивиращи думи към аудиторията се обърнаха проф. Яна Топалова, ръководител на  Clean&Circle и ректорът на Лесотехническия университет проф., д.н. Иван Илиев. Доц. Екатерина Тодорова представи дейността на този първия ВУЗ с екологична специалност у нас. Представена бе и дейността на РИОС София, Столичното предприятие за третиране на отпадъци, Енергийна агенция Пловдив.

„Софийска вода“, част от Веолия, представи приноса на дружеството в опазването на околната среда, която е заложена в целта на групата Веолия да бъде водеща в екологичната трансформация. Презентацията на „Софийска вода“ впечатли с резултатите по намалените общи загуби на вода ( под 40 %), постигнатото в сферата на производство на зелена енергия в Пречиствателната станция за отпадъчни води край Кубратово, използването на утайките и за селското стопанство. Веселин Димитров, зам.-технически директор в „Софийска вода“, акцентира и върху ролята на иновациите за постигане на конкретен екологичен ефект в откриването на скрити течове и постигането на енергийна ефективност. Показана бе и съвместната работа с  Clean&Circle за метод за откриване и следене на SARS-COVID в отпадъчни води.

Още новини
Ценово предложение на "Софийска вода" АД за Бизнес план 2022-2026 г.

Ценово предложение на "Софийска вода" АД за Бизнес план 2022-2026 г.

В изпълнение на чл.18 от Наредбата за регулиране на цените на водоснабдителните...

Можем да помогнем на канала да си върши работата

Основната функция на канала е да отвежда безпрепятствено отпадъчните води към...

"Софийска вода" участва в демонстрационно събитие по случай професионалния празник на българските спасители

"Софийска вода" участва в демонстрационно събитие по случай професионалния празник на българските спасители

Екип "Обследване на големи колектори и теренна дейност" в "Софийска вода"...