Реконструкцията в „Младост“ – един от най-мащабните проекти за последните 10 години

Реконструкцията в „Младост“ – един от най-мащабните проекти за последните 10 години

Интервю с Валентин Милушев, зам. директор „Водоснабдяване, пречистване на питейна вода и измерване“


14.02.2022

  Какво налага спирането на водата в „Младост“ 2, 3 и 4?
-    На 01.02 бяха монтирани два спирателни крана на стратегическото съоръжение, което снабдява с вода ж.к. „Младост“, ж.к. „Горубляне“, кв. „Полигона“, кв. „Дървеница“ и кв. „Мусагеница“, както и на прилежащите територии на бул.„Цариградско шосе“, между бул. „Г. М. Димитров“ и бул. „Копенхаген“. Сами виждате, че зоната, захранвана от този водопровод е много голяма. Самата водопроводна връзка също е с голям мащаб – тръбите са с диаметър ф900 и ф700. Двата спирателни крана са с размер ф1000 и ф600. (За сравнение – това е близо метър широка тръба) 
Монтажът им е част от първи етап от цялостната реконструкция на водопроводна връзка, намираща се на „Околовръстен път“, която предвижда смяна на почти 400 м. водопроводи и свързването им по нов начин. 

На 15.02 предстои второ такова спиране, за прекъсване на част от съществуващите връзки, на 9 март ще се наложи още едно спиране за прекъсване на последната съществуваща връзка.

Смело мога да кажа, че това е един от най-мащабните проекти за последните 10 години. Целта е цялата връзка да бъде подменена и изградена по нов, по-ефективен начин. 

 Ако това е първи етап от ремонта, какво предстои да правите по тази връзка в бъдеще?
-    В момента извършваме дейности по изграждане и преработка на връзките, от които в следващия етап ще стартират новоизградените водопроводи. Те ще заменят съществуващите водопроводи, изградени преди 30 години, за съжаление с много ниско качество на материалите, което и налага тяхната подмяна. 
Както казахме, общата дължина на новоизградените трасета ще е около 400 м., като говорим за изцяло новоизградени стратегически водопроводи.

Реконструкцията ще подобри ли водоподаването в района?
-    Това е именно нашата цел – непрекъснатост на услугата. След завършване на реконструкцията, ще елиминираме възможностите за възникване на аварии, както и ще създадем алтернативни трасета за водоснабдяване. Това означава, че водопроводната връзка ще стане „по-гъвкава“ тъй като ще разширим възможностите й за водоподаване по различни схеми. От една страна водата към тези квартали ще идва от чисто ново съоръжение, а от друга – то ще е изградено много по-ефективно. 

Колко струва тази реконструкция?
-    Реконструкцията на водопроводната връзка е заложена инвестиционната програма на „Софийска вода“  и е на обща стойност над 1.1. млн. лв. 

Планираните дейности, за които говорите, отново ли ще налагат спиране на водата?
-    В момента тази зона се захранва директно от стратегически съоръжения. За ремонтни дейности по тях се изисква повече технологично време, защото първо съоръжението трябва да бъде изпразнено от водата, да се извърши самата работа – демонтаж, монтаж, свързване и др. и след това отново да се напълни с вода, преди да се възстанови водоснабдяването на клиентите. Тук става въпрос за големи подземни тръби и спирателни кранове, като ние се стремим да извършваме реконструкцията качествено и с необходимото технологично време, макар това понякога да изисква удължаване на спирането на вода за потребителите. Както при всяка строителна дейност, понякога се случва да възникват и непредвидени ситуации и усложнения.

Разбираме добре колко е неприятно да няма вода у дома, тъй като и самите ние сме клиенти на компанията. Затова бих искал да уверя клиентите на „Софийска вода“, че екипите ни работят на терен изключително интензивно и с основната мисъл за възстановяване на водоснабдяването в посочения срок. 

За всяко спиране на водата, свързано с тази реконструкция, а и не само, потребителите ще бъдат своевременно уведомявани. Напомням, че актуална информация за планирани или аварийни ремонти те могат да следят в Информационния център на уебсайта на „Софийска вода“ - Ремонти.
 

Още новини
Лабораторни специалисти на „Софийска вода“ обучиха свои колеги от страната по нови изисквания за изследване на водата

Лабораторни специалисти на „Софийска вода“ обучиха свои колеги от страната по нови изисквания за изследване на водата

Биолозите на Лабораторно-изпитвателния комплекс на „Софийска вода“ обучиха свои...

Нова услуга на „Софийска вода“ за собственици и ползватели на басейни

Нова услуга на „Софийска вода“ за собственици и ползватели на басейни

 „Софийска вода“, част от Веолия, вече предлага на своите клиенти възможност за...

„Софийска вода“ – най-одобряваният от клиентите доставчик на комунални услуги

„Софийска вода“ – най-одобряваният от клиентите доставчик на комунални услуги

Дигиталните канали на „Софийска вода“ продължават да печелят популярност и доверие

Пътниците на летище София вече пълнят бутилки с вода от "умни” чешмички 

Пътниците на летище София вече пълнят бутилки с вода от "умни” чешмички 

Три нови чешми за питейна вода вече са на разположение на пътуващите през...