Двама са победителите във втората съвместна кохорта на Софийска вода АД, част от Веолия и Innovation Starter Accelerator

Двама са победителите във втората съвместна кохорта на Софийска вода АД, част от Веолия и Innovation Starter Accelerator

“Декарбонизатор" и "Дигитална етажна собственост” спечелиха възможността да работят с фонда на агенцията за иновации и столичното водно дружество


23.05.2022

През 2021 г. Софийска вода, част от Veolia, подписа 5-годишен меморандум за сътрудничество с агенцията за иновации Innovation Starter и нейната акселераторска програма за pre-seed финансиране.

В първата съвместната кохорта през 2021, която беше трета поред за акселератора, възможността за финансиране, техническа подкрепа за валидация на идеята и договор за развитие на проекта си с Веолия получи стартъпът SatGeo. Компанията развива технология, базирана на сателитни изображения за идентификация на течове по водопроводната мрежа, която доказа своята висока ефективност с поредица от полеви тестове. 

Съвместната програма на „Софийска вода“ и агенцията за иновации през 2022 е с основна тема “Нулеви емисии”. В нея победителите са две компании. 
1.    “Декарбонизатор” е проект на експертите от Варна - Михаил Симов и Калин Николов, които са насочили усилията си към намаляване на вредните емисии от двигателите с вътрешно горене. Те разработват проекта си с помощта на Технически Университет-Варна, където са изградили и научна лаборатория “HyLab”. Продуктът на тяхната компания “Техноватори” се нарича декарбонизатор (Decarbonyzer) – това е система за производство на газ - оксиводород, която се инсталира към двигатели с вътрешно горене. В синхрон с работата на двигателя, декарбонизаторът произвежда необходимото количество газ, който подаден през всмукателната система участва в горенето. Тъй като е допълнителен източник на енергия, оксиводородът води до много по-пълноценно изгаряне на горивната смес и по този начин намалява вредните емисии от двигателя и разхода му на гориво. Проектът на "Техноватори" вече беше отличен като един от победителите в конкурса на фондация Карол Знание – „Предприемачи в Науката“ през 2021 г.

2.    “Дигитална Етажна Собственост” или по-просто казано “Вход-експерт” комбинира опита на своя създател Мартин Димов, който е IT със специализация в киберсигурност и в същото време е домоуправител в столична кооперация. Платформата, която не само дигитализира процеса по плащане и отчетност в жилищните сгради, но и дава възможност за комуникация и колаборация по важни теми на съседите, ни спечели със своя лек дизайн и блестящ потребителски опит (UX). Мартин вече всъщност управлява няколко сгради на доброволчески начала. Така му хрумва и идеята, че на хората са нужни достатъчно средства, с които да се обновява и поддържа не само сградата, но и площите около нея. Покрай този си опит, той създава платформата, която да улесни, подобри и автоматизира процеса по поддръжката на етажна собственост от гледна точка на домоуправителя, касиера и всички добри съседи, живущи в един вход или кооперация. 

Кандидатстваха 20 идеи, от които 7 бяха приети в акселераторската програма и с помощта на обучение и менторство развиха финалните си презентации. Акселераторската програма на Иновейшън Стартър получава дългосрочна  подкрепа от “Софийска вода” АД, Аурубис България и Европейска инвестиционна банка.
 

Още новини
Ценово предложение на „Софийска вода“ АД за Бизнес план 2022-2026 година

Ценово предложение на „Софийска вода“ АД за Бизнес план 2022-2026 година

В изпълнение на Чл.18 от Наредбата за регулиране на ВиК услугите "Софийска...

Вода без опаковка и за тези, които не могат да си налеят сами

Вода без опаковка и за тези, които не могат да си налеят сами

Екипът на "Софийска вода" се впуска в мисията да помогне на нашите четириноги съграждани в големите жеги

"Софийска вода" проведе консултация с потребителите за бизнес план 2022-2026

"Софийска вода" проведе консултация с потребителите за бизнес план 2022-2026

"Софийска вода", част от Веолия, проведе отворена консултация с потребителите...