Данните от изследването на отпадъчни води за Covid-19 също показват спад в разпространението на вируса

Данните от изследването на отпадъчни води за Covid-19 също показват спад в разпространението на вируса

„Софийска вода“ и “CLEAN & CIRCLE” разработиха метод за определянето на SARS-Cov-2 в отпадъчните води на София


28.04.2022

Графиката с данни от ежеседмичния анализ на отпадъчните води на София за Covid-19 корелират с официалната статистика за заболеваемост. Резултатите доказват акуратността на метода, разработен от „Софийска вода“, част и Веолия и Центъра по компетентност “Clean and Circle” към Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Данните показват, че към 26 април са открити  435 генни копия/mgN на вируса на входа на пречиствателната станция за отпадъчни води край Кубратово. За същия ден Единният информационен портал съобщава за 377 са новодиагностицираните с COVID-19*. Генните копия представляват броя на гена от вирусната РНК на Covid-19 и индикират замърсяването на водата на входа на станцията. Към момента тестовете се извършват веднъж седмично от проби на отпадъчна вода преди процеса на пречистване.

Припомняме, че след едногодишни съвместни усилия  „Софийска вода“ и „Clean and Circle” разработиха метода по примера на редица държави, в които Групата Веолия оперира. Подобно на градове във Франция, Германия, Австрия, Гърция и София вече може да определя равнищата на заболеваемост не само спрямо данните от клиничните проби, но и по битово-отпадъчните води.

Основното предимство на метода е, че може да послужи за прогноза на потенциални нови вълни и откриване на огнища на заболяването, тъй като наличието на вируса в отпадъчните води изпреварва появата на симптоми у населението. Методът може да се използва и контролни цели -  ако тестът на местното население е отрицателен, но вирусът е открит в отпадъчните води, трябва да се изследват потенциални източници на инфекция.

*Броят на генни копия не измерва точния брой на заболели хора, а тенденция за увеличаване или намаляване на вируса в отпадъчните води.

Още новини
Плащане на сметки за вода директно през сайта –  възможно и без регистрация

Плащане на сметки за вода директно през сайта – възможно и без регистрация

Плащане на сметки за вода директно през сайта, без да е необходима допълнителна...

Допълнителни мобилни чешми на бул. „Витоша“ в следващите три най-горещи дни

Допълнителни мобилни чешми на бул. „Витоша“ в следващите три най-горещи дни

Те са част от дългогодишната инициатива „Утоли жегата“ на дружеството, която популяризира постоянен достъп до качествена питейна вода

Уикенд в луксозeн хотел срещу абонамент за електронна фактура е  лятното предизвикателство на „Софийска вода“

Уикенд в луксозeн хотел срещу абонамент за електронна фактура е лятното предизвикателство на „Софийска вода“

Всички клиенти на “Софийска вода”, които се регистрират за получаване на...

Как се начисляват т.нар. „общи нужди“ в сметката за вода?

„Софийска вода“ отговаря на въпросите за този компонент от задълженията ни