Alt text
5 Старт-ъп компании ще се борят за финансиране и техническа подкрепа от Innovation Starter Accelerator и „Софийска вода“, част от Veolia
Стартиращите компании ще представят разработките си пред жури от инвеститори, бизнес предприемачи и медии на 31.05.2021 г. в София Тех Парк

14.05.2021

Пет от над осемдесет кандидатствали компании достигнаха до финален демо ден в първия инвестиционен прозорец на Innovation Starter Accelerator и „Софийска вода“, част от Veolia. Проектите предлагат модерни технологични решения в сферата на пречистване, управлението на водите и мрежата.

През 2020 г. Софийска вода, част от Veolia, подписа 5-годишен меморандум за сътрудничество с агенцията за иновации и нейната акселераторска програма за финансиране на стартиращи бизнеси.

В съвместната инициатива, която е трета поредна за акселератора, кандидатстваха над 80 компании, от които бяха одобрени за акселераторската програма 6, а до успешно завършване достигнаха 5 екипа.

На 31.05.2021 г.  в София Тех Парк одобрените старт-ъп компании ще представят пред престижно жури своите идеи и ще се борят за финансова подкрепа от страна на Innovation Starter Accelerator и техническа подкрепа и валидиране на идеите им в реална корпоративна среда от страна на „Софийска вода“, част от Veolia.

В азбучен ред това са:

1. Digital Twins проект на фирма Ridotek на Христо Валявичарски. Компанията разработва софтуерна платформа базирана на технологията “цифрови близнаци”, която да подпомогне предприятията в преминаването им към Индустрия 4.0. Цифровите копия на физически обекти, от които могат да се събират данни, посредством сензори, позволяващи анализ, планиране и оптимизация на бизнес процеси.
Христо е дипломиран със специалност Стопанско управление и има сериозен технологичен корпоративен опит в компании като Paysafe, Telerik, Strypes, както и като предприемач.

2. CW Engineering “Иновативно пречистване на отпадъчни води и зелена енергия за промишлеността и дома” е проектът на д-р Росен Иванов, главен асистент в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“. С екипа си от 6 души: микробиолози, инженери, експерти електроника и др. разработва пасивни системи за пречистване на отпадъчни води с паралелен добив на енергия.

3. InnovaOne е проект, основан от учител и неговите ученици в град Харманли. Емануил Манолов, Христо Хубенов, Джано Михайлов и Дарко Тачев работят върху сензорна технология за отчитане на замърсяването и показателите на питейната вода в реално време.

4. SatGeo е проект, който се ръководи от Биляна Николова, експерт с опит в разработването на технологични решения във водния сектор. С екипа си от ГИС специалисти, експерти в областта на обработката на сателитни изображения и инженери, които откриват аварии, разработват проект, който представлява иновативна технология за откриване на аварии по довеждащи водопроводи и разпределителната водопроводна мрежа в населени места.

5. SmartWater e проектът на Михаил Тодоров, който се занимава с начално оценяване на процесите, хардуера, софтуера и специалистите във водните дружества, и индивидуално предложение за подобряване, обучение и автоматизация на процесите - от намаляване на броя аварии до намаляване на разходите по вземане, пречистване, доставяне, отвеждане и крайно пречистване на водата, преди нейното връщане в природата.

За повече информация: office@innovationstarter.bg

Още новини
„Софийска вода“ проведе консултация с потребителите за Бизнес план 2022-2026

„Софийска вода“ проведе консултация с потребителите за Бизнес план 2022-2026

„Софийска вода“, част от Веолия, проведе отворена консултация с потребителите...

Софийска вода, част от Веолия, възстанови нормалната работа на столичния биореактор

Софийска вода, част от Веолия, възстанови нормалната работа на столичния биореактор

Екип на „Софийска вода“, част от Веолия, извърши първа по рода си профилактика...

Центърът за обслужване на клиенти на „Софийска вода“ в „Люлин“ е с нова локация