В Световния ден на околната среда поставихме 9 нови къщи и хранилки за птици и хотели за насекоми.

В Световния ден на околната среда поставихме 9 нови къщи и хранилки за птици и хотели за насекоми.

В Световния ден на околната среда поставихме 9 нови къщи и хранилки за птици и хотели за насекоми.


28.07.2020

6 нови къщи за птици, 3 хранилки и 2 хотела за насекоми поставихме на територията на пречиствателната станция за питейна вода Бистрица днес в Световния ден на околната среда. Инициативата е част от ежедневната грижа на „Софийска вода“ за опазване на биоразнообразието на своите обекти. Болната тема за биоразнообразието днес е и основният акцент в отбелязването на Световния ден на околната среда. Денят е своеобразен призив за поведение и активност, за борба с ускоряващата се загуба на видове и разрушаването на природата, защото всички живи същества на планетата са свързани в мрежата на живота. Фокусът тази година е върху това какво можем да направим, как да действаме в името на природата (act#ForNature). През 2019 г. „Софийска вода“, част от Веолия, успя да заснеме пълна картина на биоразнообразието на два от своите обекти – пречиствателните станции за питейна вода Бистрица и Панчарево. Проучването бе поверено в ръцете на Научноизследователския сектор на СУ Св. “Климент Охридски“.

 

В рамките на няколко месеца екипът на младите учени успя да „заснеме“ общо над 200 различни растителни и още стотици видове гръбначни, безгръбначни, птици и насекоми. В това число влизат 35 вида птици и 65 вида насекоми, за които днес беше осигурен подслон и храна. Научният проект за проучване на биоразнообразието в “Софийска вода” продължава и тази година. В средата на април стартира втори етап, този път на територията на пречиствателната станция за отпадъчни води и в района на третата по-малка пречиствателна станция за питейна вода в Мала Църква. Екипът от биолози ще продължи работа до средата на юли. До този момент вече се срещна от близо с лисица и язовец, както и голяма популация от гларуси, които от няколко години намират целогодишно местообитание и храна край Кубратово в мирно съжителство с щъркелите. Тази година ООН в Световния ден на околната среда ни напомня, че природата ни „изпраща съобщение“ и ни показва, че сме на прага на срив. Затова е време да се събудим и да си вземем бележка, да преосмислим връзката с природата. Дошло е „Време за природа“. Това е и причината Организацията да започне активна програма в десетилетието 2021 – 2030 за възстановяване на екосистемите и връзката между хората и природата.

 

През 2019 г. „Софийска вода“, част от Веолия, успя да заснеме пълна картина на биоразнообразието на два от своите обекти – пречиствателните станции за питейна вода Бистрица и Панчарево. Проучването бе поверено в ръцете на Научноизследователския сектор на СУ Св. “Климент Охридски“. В рамките на няколко месеца екипът на младите учени успя да „заснеме“ общо над 200 различни растителни и още стотици видове гръбначни, безгръбначни, птици и насекоми. В това число влизат 35 вида птици и 65 вида насекоми, за които днес беше осигурен подслон и храна.

 

Научният проект за проучване на биоразнообразието в “Софийска вода” продължава и тази година. В средата на април стартира втори етап, този път на територията на пречиствателната станция за отпадъчни води и в района на третата по-малка пречиствателна станция за питейна вода в Мала Църква. Екипът от биолози ще продължи работа до средата на юли. До този момент вече се срещна от близо с лисица и язовец, както и голяма популация от гларуси, които от няколко години намират целогодишно местообитание и храна край Кубратово в мирно съжителство с щъркелите. Тази година ООН в Световния ден на околната среда ни напомня, че природата ни „изпраща съобщение“ и ни показва, че сме на прага на срив. Затова е време да се събудим и да си вземем бележка, да преосмислим връзката с природата. Дошло е „Време за природа“. Това е и причината Организацията да започне активна програма в десетилетието 2021 – 2030 за възстановяване на екосистемите и връзката между хората и природата.

 

Научният проект за проучване на биоразнообразието

В “Софийска вода” продължава и тази година. В средата на април стартира втори етап, този път на територията на пречиствателната станция за отпадъчни води и в района на третата по-малка пречиствателна станция за питейна вода в Мала Църква. Екипът от биолози ще продължи работа до средата на юли. До този момент вече се срещна от близо с лисица и язовец, както и голяма популация от гларуси, които от няколко години намират целогодишно местообитание и храна край Кубратово в мирно съжителство с щъркелите.

 

Световния ден на околната среда

Тази година ООН в Световния ден на околната среда ни напомня, че природата ни „изпраща съобщение“ и ни показва, че сме на прага на срив. Затова е време да се събудим и да си вземем бележка, да преосмислим връзката с природата. Дошло е „Време за природа“. Това е и причината Организацията да започне активна програма в десетилетието 2021 – 2030 за възстановяване на екосистемите и връзката между хората и природата.

Още новини
Ценово предложение на "Софийска вода" АД за Бизнес план 2022-2026 г.

Ценово предложение на "Софийска вода" АД за Бизнес план 2022-2026 г.

В изпълнение на чл.18 от Наредбата за регулиране на цените на водоснабдителните...

Можем да помогнем на канала да си върши работата

Основната функция на канала е да отвежда безпрепятствено отпадъчните води към...

"Софийска вода" участва в демонстрационно събитие по случай професионалния празник на българските спасители

"Софийска вода" участва в демонстрационно събитие по случай професионалния празник на българските спасители

Екип "Обследване на големи колектори и теренна дейност" в "Софийска вода"...